Donnerstag, 7. März 2013

Mästerkockarna

När jag bläddrar i svenska tidningar på nätet ser man en del artiklar om mästerkockarna. Jag har försökt se detta teveprogram på nätet men inte lyckats få in det/ ladda ner det/ öppna det.
Per Moberg kände jag igen från "Såsom i himmelen" i vilken han spelar en hustrumisshandlare.
Men vadå, är han kock nu? Har han sadlat om? Med vilken rätt talar han om hur mat ska smaka? Vilken mat bör smaka hur? Vilka är kriterierna?
När man läser lite ytligt om detta och dessutom befinner sig utomlands får man ett bra utanpåperspektiv. Är det helt enkelt inte så att denna man helt enkelt blivit för hypad?
Dessa hobbykockar som står i stylade kök och rör ihop kreationer, vilka man efter en stressig arbetsdag inte skulle drömma om att laga, ännu mindre äta.
Det som stör mig personligen med matlagnings - och inredningsprogram är drömmen om att optimera. Allt kan bli bättre. Allt kan komma närmare normen, den högsta poängen.
Vart tog det skavda, det nötta, och då menar jag inte vintage, vägen? Den lätt brända maten, den klibbiga?
Det som verkligen skulle hjälpa i vardagen är den urgamla kunskapen om genuin,billig mat där man använder rester och "tager vad man haver".
Här kommer ett par tips:

Gäster kommer på besök. Spontant. Det är kväll och du har ingen lust att handla:

1. Skär upp ett bröd i tärningar, stek det i lagom värme i olja med vitlök och salt. Lägg upp tärningarna på ett hushållspapper. Efter ett tag är de knapriga och goda. Korka upp en flaska vin/saft/ juice. Voila´!

 Samma ohyfsade gäster kommer ännu en gång och har fortfarande inget vett att ringa i förväg. De är vrålhungriga och har bara mat i tankarna:

2. Skala och tärna 10 potatisar, koka dessa i litet vatten, släng i en buljongtärning, muskot, vitlök, salt och timjan. När potäterna är mjuka, rör om med en gaffel, häll i en skvätt grädde/mjölk. Voila`, fina soppan är färdig på 20 minuter. Billig som skrot.

En tredje gång kommer dessa hemska gäster för att våldgästa dig. Du som tänkte tillbringa en slapp kväll framför nån såpa med förlegade könsroller och utopisk sujet.

3. Halvera 6 lökar, skär hälfterna i skivor. Fräs dem i olja i en kastrull. Salta, peppra, timja. Häll i vatten, buljongtärning, Låt puttra tills löken är mjuk. Voila`.

En fjärde gång vill dessa groteska, taktlösa människor hemsöka dig, då maten du gjorde var så fantastiskt god. Mitt tips denna gång:

4. Ring Per Moberg! Be honom ta med förskäraren!!!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen